Øl, fisse og Jørgen Leth

Øl. Musik. Mennesker. Flere mennesker. Omkring 100 telte har camperet rundt om uniparkens sø natten til torsdag. Det gælder kampen om de gode pladser, som i år er særligt eftertragtede, da over 20.000 mennesker indtager universitetets græsarealer til årets kapsejlads.

Tekst: Mie Louise Raatz

Foto: Gorm Branderup

Klokken 8.30 er pladserne med udsigt til søen væk. Det står allerede nu sikkert. Årets kapsejlads bliver større end nogensinde.

I økonomilejren er humøret højt. Flere af dem har været her siden onsdag eftermiddag. Til gengæld sidder de nu på første parket, med panoramaview til nøgenløb, kommentatorboks og sejlruten.

”Vi overnattede her også sidste år. Der var der omkring ti telte. I år var der 100,” siger Stefan Tiedemann.

Toiletkøer og nye højtalere

I år har Aarhus Universitet hældt 15.000 kroner i arrangementet. Det er første gang, de støtter arrangementet rent økonomisk. Resten af budgettet er finansieret af de forskellige fakulteters festforeninger og frivillige. Pengene er i år blevet brugt til bedre lyd faciliteter og flere toiletvogne.

Da Aarhus Studenterradio klokken 10 brager udover pladsen, forvandler området omkring deres sendekatapult sig til en mini-medieby som på Roskilde Festival. Et par værter rocker – med heinekein i hånden og backstagepass om halsen – til deres selvvalgte musik. Om hegnet omkring dem stabler pøblen sammen, mens et par journaliststuderende febrilsk forsøger at komme ind på området.

På den modsatte side af søen holder sygeplejerskerne til. Søstrene. Solidarisk klædt i pink, orange og lilla i år. Her er stemingen på sit højeste, når en flaske blå gajol sendes rundt.

”Så er der shoooots!” lyder det fra midten af flokken, så stemmen fra Aarhus Studenterradios vært for pælesidning overdøves. Havde de kunne høre noget, havde de hørt en dump lyd, da den tredje deltager drattede ned, og den fjerde blev hyldet som vinder. Imens er køen til de seks opstillede toiletvogne vokset sig over 15 meter lang. I begge ender.

Biblioteksflugt

På det nærliggende statsbibliotek er stilheden larmende. Kun brudt af et hold piger, der har sneget sig ind for at låne toilettet. Ved de opstillede computere søges der. Bøger hives ned af hylderne. Bachelor opgaven læses igennem igen. Omkring 50 studerende har trodset semesterets begivenhed, og arbejder uberørt videre.

Statsbiblioteket er et af de eneste steder, der er blevet arbejdet i ugens løb. Arrangementer som 1. maj, kapsejlads og den store bededag har spændt ben for undervisningen på flere af universitetets fakulteter. Statskundskab. Økonomi og Medicin er blot nogen af de studier, der har flyttet dele af ugens undervisning til fordel for fest.

Det er ikke noget, der bekymrer de studerende, der nu skygger for samtlige græsstrå på universitetsparkens grønne skrante.

”Vi har brugt ugen til at forbedrede årets kapsejlads,” siger Simon Zartmann, økonomistuderende.

Nøgne studerende spæner for Roskildebillet

Før den egentlige ølstaftet – kapsejladsen – lades der op med konkurrencer a la pælesidning, drik-noget-klamt-på-tid og det famøse nøgenløb.

Klokken 13 skåler Aarhus studenterradiovært, Thomas Khanna, løbet i gang. På den nøgne måde. Omkring ham står årets ti deltagere. En ligelig fordeling af korte og lange kønsdele.

”Sidste år var der 19 tilmeldte. I år er der ti. Men halvdelen af dem er piger. Det har vi sgu ikke set før,” siger Thomas Khanna.

Han mener, at det især er billetterne til Roskilde Festival og NorthSide, der får folk til at smide tøjet og nedlægge den 200 meter lange tur rundt om søen foran 20.000 mennesker. Kun iført Simon Spies Kostume.

Økonomi hiver sejren hjem

”Aarhus. Goddag.” Jørgen Leths sprøde stemme forsvinder i mængden af de nu over 20.000 fremmødte, da han sammen med Dennis Ritter skyder den egentlige begivenhed i gang. En kompliceret ølstafet til båds.

For femte år i træk har NordicBet givet mulighed for at oddse på vinderne af årets ”Gyldne Bækken” – den prestigefyldte præmie. Igen i år er medicinerne favoritter. Ikke uden grund. De har vundet sejladsen otte gange siden 2000.

Kort efter løbets start klokken 14, vender verdensbilledet. Medicinerne ryger ud i første heat, og økonomi kan hive ”Det Gyldne Bækken” med hjem som bevis på sejren.

Mens de mange fremmødte økonomistuderende hopper i det nu bæfarvede vand for at fejre sejren med deres helte, bliver der for første gang stille på medicinerbakken.

”Alle andre end økonomerne,” lyder et suk, før den næste øl åbnes og arrangementet forstætter til de sene eftermiddagstimer.

Foto: Gorm Branderup

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *