Fjernundervisning giver særlige kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole tilbyder til efteråret igen fjernundervisning til elever, som ikke kan eller vil flytte til Aarhus. Lektor og koordinator Søren Skøtt Andreasen tror, at fjernundervisningseleverne kommer ud med andre styrker end eleverne fra klasseundervisningen, og ekspert er enig.

Tekst: Signe Sørensen

Foto: Aarhus maskinmesterskole

”De skal kunne de samme ting, i de samme fag. Og du får det samme produkt – en maskinmester. Men eleverne på fjernuddannelsen kommer alligevel ud med andre kompetencer end dem på fremmødeuddannelsen,” siger lektor og koordinator Søren Skøtt Andreasen.

Erfarne mediebrugere med større selvstændighed

Eleverne på fjernuddannelsen møder fysisk op til praktiske forløb, men det meste af

uddannelsen tager eleverne over internettet. Det er det, der giver dem nogle andre kompetencer end de elever, der er uddannet på skolen.

”De bliver selvhjulpne tidligere end de fremmødestuderende. Hvis der er noget, de ikke forstår, opsøger de hjælp hos underviseren, medstuderende eller noget tredje,” siger Søren Skøtt Andreasen.

Arne Kjær, som er leder ved Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier ved Aarhus Universitet, mener endvidere, at de fjernstuderende vænner sig til at arbejde mere aktivt og konstruktivt med IT og digitale medier.

”Du vil (som fjernstuderende, red.) opleve, hvordan mediet kan bruges til at understøtte samarbejde, kommunikation, projektstyring, alt muligt. Du vil lære nogle andre redskaber at kende. Hvis du møder op i skole hver dag, og bare har et sted hvor dit skema står, og hvor du kan aflevere opgaver, så bruger du IT på en helt anden måde,” siger Arne Kjær.

Fjernundervisning: Hvis du ikke vil væk

Til efteråret tilbyder Aarhus Maskinmesterskole igen fjernundervisning i det semesterlange optagelseskursus, og til foråret 2013 tilbyder de hele maskinmesteruddannelsen som fjernuddannelse. Fjernuddannelse tilbydes først og fremmest til fordel for elever, som ikke har lyst til at rykke teltpælene op og indtage studiebyen. Det kan for eksempel dreje sig om elever, som allerede er i et erhvervsrelevant job og som gerne vil studere sideløbende med jobbet, eller som har stiftet familie. VUC og efteruddannelseskurser har længe haft fjernuddannelse som en mulighed, og på det seneste har flere videregående uddannelser også udvidet med fjernuddannelser. Du kan for eksempel uddanne dig til bioanalytiker, sygeplejerske eller pædagog over nettet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *