Ekstreme nationalister står stærkt i Aarhus

Højre-ekstreme grupper trives bedre i Aarhus end i resten af landet. Social- og integrationsministeren vil hindre unge i at vælte helt til højre.

Af Emil Sunesen

Ekstreme nationalister har hovedstad i Aarhus. Det konkluderer Chris Holmsted Larsen, ph.d.-studerende ved Roskilde Universitet, i en rapport for Social- og Integrationsministeriet. Aarhus har større problemer med nationalister end andre storbyer i Danmark, slår rapporten fast.

Især unge fra arbejderklassen og den lavere middelklasse blander blod med de højreradikale ifølge rapporten. Nye medlemmer rekrutteres fra hooligan-grupper som White Pride i Aarhus eller andre højreorienterede grupper. Rapporten fortæller også, at de højreradikale er fascineret af vold og våben.

”Højreekstremister angriber politiske modstandere. Både vold mod personer og politisk hærværk,” uddyber Chris Holmsted Larsen, forfatter til rapporten, til P4 Østjylland.

Truslen er alvorlig

Mentorer, der især er gadearbejdere fra kommunen, skal hjælpe unge, der svinger for langt til højre. Social og integrationsministeriet har siden 2009 arbejdet på et projekt, der skal undersøge, hvordan unge kan bremses, inden de ender i anti-demokratiske organisationer.

”Det er bydende nødvendigt, at vi tager truslen fra ekstremisme alvorligt og indsamler konkret viden, som gør os i stand til at sætte tidligt ind,” skriver Social- og integrationsminister Karen Hækkerup i en pressemeddelelse.

Ministeriet er i denne uge vært for en international konference, der skal samle erfaringer om ekstreme unge. Karen Hækkerup kan med det danske projekt i hånden dele erfaringer om de unge, der er i fare for at blive radikaliseret. De bliver let frustrerede, er fascineret af sammenhold og spænding, og de har et dårligt forhold til familien.

Større målgruppe

”Grupperne er typisk stærkt racistisk,” fortæller Christian Holmsted Larsen til P4 Østjylland. Racismen har ændret sig siden 90’erne. Dengang var vreden rettet mod andre hudfarver. Nu hader højrefløjen fremmede religioner og kulturer. Det giver flere tilhængere, står der i rapporten.

De højre-ekstremistiske grupper er ikke en trussel for det danske demokrati. Endnu. Christian Holmsted Larsen vurdere overfor P4 Østjylland, at selvom de endnu ikke er farlige for demokratiet, så er de en udfordring, som politiet, PET og kommunerne skal tage alvorligt.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *