99 kunstnere opdaterer deres profilbilleder

Kunstnerne har valgt at fortolke selvportrættet på vidt forskellige måder. Foto: Gorm Branderup

Facebook og andre sociale medier bruges flittigt af de fleste til at betragte hinanden. Nu giver kunstnere deres bud på måden, man ser hinanden på gennem ny udstilling i Århus Kunstbygning.

Tekst: Jonas Kongerslev Nygaard

En stor samling dåser på et podium, en gennemsigtig kajak og et billede af en tandbørstende kvinde. Det er nogle af de kunstværker, som besøgende på Århus Kunstbygning den næste måned kan forvente. I alt 99 værker er en del af udstillingen, JEG skaber(MIG) – ErGO er jeg, som har officiel fernisering onsdag kl. 17.30.

Læs mere om udstillingen

Reaktion mod Facebook og sociale medier

Kurator Trine Rytter Andersen fortæller, at meningen bag udstillingen er at være en form for reaktion på den måde fotografi og sociale medier bliver brugt på i dag.
”Alle mennesker iscenesætter sig selv, og det er eksploderet i takt med den måde, man bruger Facebook og andre sociale medier. Og der sidder vi og kigger på hinanden hele tiden og bliver inspireret af hinanden. Så opgaven til kunstnerne har været at lave et selvportræt og bruge et fotografisk medium,” siger hun.

Forskel på selviscenesættelse

Det har også været et stort element for udstillingen at vise forskellen mellem, at kunstnere iscenesætter sig selv, og den måde folk generelt ser på hinanden, når de surfer på internettet.

Frem med iPhonen og bliv en aktiv del af kunsten. Foto: Gorm Branderup

Netop internettet spiller en stor rolle i Maria Ehlerts kunstværk, der har fået navnet ’Du placerer kunst – ergo er jeg’, og som består af 50 specialfremstillede dåser på et hvidt podium. På dåserne er der en QR-kode, som kan scannes med en smartphone, hvorefter man ved hjælp af et interaktivt kort kan placere kunsten på kortet.

1000 mails
Værkets tekniske del er skabt i samarbejde med Stig Tangaard. Maria Ehlert og Stig Tanggaard har udvekslet over 1000 mails forud for programmeringen, så det har været et omfattende projekt for Maria Ehlert.
”Jeg må indrømme, at det har været en stor udfordring, men det er samarbejdet med publikum, der gør værket levende. Det har været vigtigt for mig,” siger hun.

Dåserne indeholder kunsten

På hver af dåserne står opskrevet Maria Ehlerts fornemmelse for kunst under varedeklarationen. For eksempel står der om opbevaring, at kunsten kan opbevares i hjernebarken eller hjerten, mens ingredienserne består af idéer og kreativitet. Hver af dåserne er desuden udsmykket med et selvportræt af kunstneren.

”Samlet består det af min fornemmelse for kunst,” siger hun.

Udstillingen åbner for besøg torsdag den 10 maj og løber en måned frem til den 10 juni.

Læs mere om billetpriser og åbningstider

Dåseværket består i alt 50 dåser. Foto: Gorm Branderup


 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *