Aarhus Universitet glæder sig til flere studerende

I 2020 skal 25 procent af en årgang have en lang videregående uddannelse. Det betyder øget optag af studerende på Aarhus Universitet, som i forvejen har pladsproblemer. Alligevel glæder prorektor Søren E. Frandsen sig til de ekstra studerende – for det betyder ekstra penge at udvide for. 

Teskt: Signe Sørensen 

10.000 flere studerende inden år 2020, er blandt regeringens største ønsker i den nye 2020 plan: Danmark i arbejde – Udfordringer for dansk økonomi mod 2020. Regeringen har afsat 3,5 mia. kr. til at nå denne målsætning. Det er gode nyheder for Aarhus Universitet, siger prorektor Søren E. Frandsen:

”Det betyder, at der skal væsentligt flere studerende ind på Aarhus Universitet. Men det er ikke en trussel, det er en mulighed,” siger prorektor Søren E. Frandsen.

Studenterrådet har ellers tidligere kritiseret Aarhus Universitet for at optage for mange nye studerende, uden at have pladsen til dem. Men Søren E. Frandsen lægger vægt på, at de nye studerende ikke kun vil give pladsproblemer. Han mener, at en god del af de 3,5 mia. kr. vil gå til universiteterne, efterhånden som de optager flere studerende. De mange studerende vil derfor selv kunne medvirke til at betale for nye byggerier.

Aarhus Universitet vokser

Den har været undervejs siden S-R-SF regeringen tiltrådte i efteråret. Og i dag nedkom den stolte regering så med den længe ventede 2020 plan. Selvom det offentlige Danmark som helhed skal spare, investerer regeringen gerne mange penge i uddannelse. Investeringerne skal sikre at 60 procent af Danmarks ungdom får en videregående uddannelse inden år 2020, og at 25 procent får en lang videregående uddannelse. Det betyder et øget optag på landets universiteter.

Aarhus Universitet har i forvejen oplevet flere og flere studerende. Sidste år bød på flere nye studerende til AU end nogensinde før, og universitetet blev kritiseret for at gabe over mere end de kunne magte, rent pladsmæssigt. Ifølge Studenterrådet måtte studerende gå hjem og læse, da der ikke var nok plads på campus. Og flere gange om ugen må studerende på den tidligere Handelshøjskole møde til forelæsning i auditoriet i Storcenter Nord.

 Nybyggerier på vej i stor stil

Aarhus Universitet ved godt, at der er behov for udvidelser af de fysiske rammer. Nybyggeri har derfor længe været på tegnebrættet, og mange er projekter er i gang:

”Vi har cirka 65.000 kvadratmeter nybyggeri lige nu, hvor spaden er i jordene og murstene bliver lagt,” siger prorektor Søren E. Frandsen. Derudover arbejder Aarhus Universitet ifølge ham på at få lov at overtage nogle af det gamle kommunehospitals grunde, og bebygge dem med 200.000-400.000 nye kvadratmeter. Sidst men ikke mindst er et tyveetagers AU højhus på vej, når diverse byggetilladelser er givet.

Flere studerende giver penge i kassen

Staten betaler via taxameterordningen de videregående uddannelser en vis slat penge pr elev. Derfor er Søren E. Frandsen ikke bekymret over udsigten til en stigning i antal optagne studerende. De studerende vil kræve mere plads, men vil samtidig selv være med til at finansiere udvidelserne:

”Vores udbygningsplaner afhænger af vores finansieringsmuligheder. Vi bygger, efterhånden som vi får pengene,” siger en tilfreds Søren. E. Frandsen.

Danmark i arbejde – Udfordringer for dansk økonomi mod 2020

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *